top of page

Felhasználási területek

Kutatás - Fejlesztés (K+F): Új termék tervezés és fejlesztés

Az új termékek tervezése és fejlesztése kulcsfontosságú tényező bármely szervezet sikerében. Új és innovatív anyagok és folyamatok felhasználása megköveteli az események teljes megértését, amelyek túl gyorsan láthatók a szem számára.
A nagysebességű képalkotás lehetővé teszi a mérnököknek és a tudósoknak, hogy a komplex ipari folyamatokat és a kísérleti tudományos kutatásokat megjelenítsék, megmérjék és jellemezzék.

A K + F területén a leggyakoribb alkalmazások és technikák:
Digitális képkorreláció (DIC), Anyagok tesztelése, Gyártósor hibaelhárítás, Robotika.

Gyártósor hibaelhárítás

A nagy sebességű kamerák használata a gyártósori hibaelhárításához és megfigyeléséhez alapvető eszköz, amelyet a gyártás, mérnökség, és minőség ellenőrzés szakemberei mind használják világszerte. A nagy sebességű kamerákat időszakos problémák ellenőrzésére és dokumentálására használják, ideértve az időzítéssel, meghibásodásokkal és a berendezések teljesítményével kapcsolatosakat is, hogy felgyorsítsák a folyamatok fejlesztését és irányvonalat adjanak a korrekciós intézkedéshez is. Gyártósori megfigyelésnél gyakran folyamatos előrögzítés mellett kézi vagy automatikus triggereléssel indítjuk a felvételt. Ha nagy sebességű kamerákat használunk az ipari gépek és gyártóberendezések hibaelhárításához, gyakorlatilag virtuálisan leállítjuk a folyamatot, amely lehetővé teszi a súlyos gyártósori hiba megjelenítését.

Kutatólaboratóriumi és egyetemi fejlesztések

A nagy sebességű képalkotást évek óta használják kutatólaboratóriumokban és egyetemi intézményekben világszerte, biztosítva a hallgatók és oktatók számára az események széles skálájának részletes elemzését. Az akadémiai területen alkalmazott általános alkalmazások és technikák magukban foglalják, de nem kizárólag, a digitális képkorreláció (DIC), a részecskekép-sebességmérés (PIV), a mikrofluidika, a Schlieren, az égéskutatás és még sok más felhasználását.

Autóipar

A Photron két nagysebességű kamerarendszert kínál, amelyeket kifejezetten az autóbiztonsági teszteléshez szántak - a FASTCAM Mini CX és a FASTCAM MH6. Mindkettő kiemelkedő HD 1080 felbontást kínál, 1 000 kép / mp sebességgel, az iparág vezető fényérzékenységével: ISO 5000 színes és ISO 10 000 monokróm.

Biomechanika

A Biomechanika az élő szervezetek mozgásának, működésének és szerkezetének tanulmányozásával foglalkozó tudományág.
A nagysebességű kamerákat évek óta használják az emberi test mozgásának tanulmányozására, vizsgálva az inak, a szalagok, a csontok és az izmok működését. A sportban a biomechanika a test működésére és az egyéni feladatok elsajátítására összpontosít.

Mikrofluidika

A mikrofluidika a folyadékok mikrocsatornákon keresztüli manipulálásának és ellenőrzésének tudománya. 

A nagy sebességű képalkotást évek óta használják a következő iparágakban a mikrofluidika kutatására és elemzésére: akadémia, orvosi, biotechnológiai, energia, kémiai, biológiai, gyógyszerészeti és egyéb területeken. A nagy sebességű kamerák nagy mennyiségű adatot tudnak rögzíteni a lassú mozgás elemzéséhez.

Anyagtesztelés és vizsgálat

A Photron nagysebességű kamerákat úgy tervezték, hogy megfeleljenek az anyagvizsgálatban alkalmazott speciális elemzési technikák követelményeinek, ideértve a Digitális képkorrelációt is.

A nagysebességű képalkotást az anyagok tesztelésére alkalmazzák a különféle anyagok vagy alkatrészek fizikai és mechanikai tulajdonságainak mérésére. A tipikus vizsgálati módszerek a következők: szakítóvizsgálat, cseppvizsgálat, kompresszió, alakváltozás, összetörési ellenállás, késleltetés. 

Részecske kép sebességmérése (PIV)

Olyan optikai módszer, melyet az áramlásmegjelenítés és a folyadékdinamika kutatásban használnak, így részletesen meghatározható a folyadékok sebessége, vektora és kapcsolódó tulajdonságaik.
A nagy sebességű képalkotást az alábbi iparágakban használják kutatásokhoz: gépjárműipar, repülőgépipar, biotechnológia és orvostudomány, tengeri meghajtás és elektronika. 

Digitális kép korreláció (DIC)

2D vagy 3D optikai nyomkövető technika, amelyet az anyagok deformációjának, rezgésének és nyúlásának mérésére használnak. A DIC a szürke érték mintázatot a vizsgálati tárgyakban digitális képalkotás segítségével követi nyomon.Több szinkronizált kamera és a DIC szoftver használatával létrehozhatja a vizsgálati tárgyának 3D megjelenítését, amely lehetővé teszi a megjelenítés javítását.
A Photron nagysebességű kamerákat az összes DIC rendszerintegrátor használja világszerte.. 

Folyadékdinamika

A nagysebességű képalkotás elengedhetetlen eszköz a mozgásban lévő folyadékok, gázok és plazma átfogó mozgásának mérésére és megjelenítésére. A Photron nagysebességű kamerákat úgy tervezték, hogy megfeleljenek a folyadékdinamikában alkalmazott speciális képalkotó technikák követelményeinek, kiemelve a részecskekép-sebességmérést (PIV), a lézer által indukált fluoreszkálást (LIF). 

Iparágak:  gépjárműipar, repülőgépipar, biotechnológia és orvostudomány, tengeri meghajtás és elektronika.

Schlieren képalkotás

A Schlieren képalkotó eszköz a nyomás, a hőmérséklet és a sokkhullámok változásának megjelenítésére szolgál átlátszó közegben, például levegőben. Az olyan alkalmazásokban, mint például a szélcsatornák és a nyomáskamrák, a Schlieren képalkotás világos és részletes információkat nyújt a nyomás és a sűrűség változásáról.

Égéskutatás

Az égéskutatás több anyag közötti kémiai reakció komplex vizsgálata. 
Az anyagok kombinációs sebessége nagyon nagy az oxigén, a hő vagy a láng találkozásakor felszabadult energia miatt. Az égés vizsgálata a kémia, a fizika és a mechanika ismeretein alapul. Az égéskutatást széles körben alkalmazzák, például a motor-tesztelésekor az autóiparban és a rakéta- és sugárhajtómű-motor vizsgálatánál az űriparban.

Lézer megvilágítás

A lézeres fényforrások által kínált rendezett impulzusszélesség, szűk spektrumtartomány és nagy fényintenzitás lehetőséget nyújt az egyedi képalkotó technikák használatához, ha nagysebességű kamerákkal kombinálják. A jó minőségű képek elérése érdekében a megvilágítási forrást ugyanúgy figyelembe kell venni, mint a kamera felbontását és érzékenységét.

Ha tévesen megvilágított tárgya van, az eredmény mindig rossz lesz. Számos fényforrás megfelelő a legtöbb nagysebességű képalkotó alkalmazáshoz; azonban egyes alkalmazásokhoz a lézer megvilágítás segíthet kiküszöbölni a túlzott mozgási elmosódást.

bottom of page